Kjønnsforskjeller i kjernesymptomer ved ADHD hos barn og ungdom - Eliassen, Lene (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
ADHD er den vanligste nevropsykologiske utviklingsforstyrrelsen hos barn og unge. Flere gutter diagnostiseres med ADHD enn jenter. Det er antydet at dette kan ha bakgrunn i utfordringer med å oppdage jentene, da de oftere har problemer med oppmerksomhet og internaliserende komorbiditet. Formålet med oppgaven var å utforske om det er kjønnsforskjeller i kjernesymptomene ved ADHD blant barn og unge. Vi ønsket også å undersøke om alder og IQ modererer kjernesymptomene. Studien er en retrospektiv observasjonsstudie av 319 barn og unge mellom 6 og 16 år som har fått en ADHD-diagnose etter utredning i psykisk helsevern. Datamaterialet består av pasientdata fra «ADHD og omega-3»-studien i Tromsø. Det har blitt utført statistiske analyser ved hjelp av SPSS, hvor data har blitt analysert med uavhengig t-test, Cohen´s d og hierarkisk regresjonsanalyse. Guttene hadde signifikant høyere skår på totale ADHD-symptomer, symptomer på uoppmerksomhet og hyperaktivitet/impulsivitet sammenlignet med jentene. Begge kjønn presenterte i gjennomsnitt høyere nivåer av symptomer på uoppmerksomhet enn hyperaktivitet/impulsivitet. Alder predikerte totale ADHD-symptomer og symptomer på hyperaktivitet/impulsivitet. IQ predikerte ikke ADHD-symptomer. Kjønn predikerte ADHD-symptomer også etter korrigering for alder og IQ. Gutter med en ADHD-diagnose hadde høyere symptomtrykk enn jenter med en ADHD-diagnose. Dette kan være en forklaring på hvorfor flere gutter diagnostiseres. Videre bør det rettes fokus på hvordan jenter presenterer seg med ADHD for å lettere kunne oppdage de.