Tromsø brann og redning KF: Resultat av planlegging eventuelt kaos? - Solheim, Frank Pedersen (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Tema for denne masteroppgaven handler om beslutningsteori. Hensikten har vært å se på om det er noen beslutningsteoretiske modeller som kan forklare prosessen med opprettelsen av Tromsø brann og redning KF. Denne oppgaven har følgende problemstilling: «Hvilken tilnærming av den begrensede rasjonelle modellen og garbage-can har størst forklaringskraft på beslutningsprosessen om å organisasjonsmessig omdanne Tromsø brann og redning?» Hensikten med å innlemme to teorier i problemstillingen har vært å teste om to gitte teorier kan forklare prosessen. Teorien om begrenset rasjonalitet kommer fra March & Simon, mens Cohen, March og Olsens artikkel fra 1972 er selve grunnleggerne av garbage can modellen. 2Oppgaven har funnet empiri gjennom å intervjue syv informanter som har vært sentral i beslutningsprosessen. Studien hadde i grunn en antakelse om at begge teorien kan forklare prosessen. Oppgavens funn viser at begge teorier kan forklare noe, mens ikke forklare enkelte bestanddeler. Dette betyr at det finnes andre beslutningsteorier som kan bedre forklare enkelte deler av prosessen. I bunn og grunn har teorien om begrenset rasjonalitet størst forklaringskraft på prosessen. Det handler mest om det sekvensielle løpet, enstemmigheten og størrelsen på beslutningen.