Organisasjonskultur og omstilling Hvordan omstillingsprosesser kan påvirke organisasjonskulturen i offentlige organisasjoner - Hestnes, May-Liss (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Tema for denne masteroppgaven er organisasjonskultur og omstilling i offentlig sektor, eksemplifisert med ADM2020, en omstillingsprosess ved UiT Norges arktiske universitet. Jeg har valgt å forske på egen institusjon, med de fordeler og ulemper dette medfører. Organisasjonskultur er et tema det er skrevet mye om tidligere, med ulike vinklinger. Selv har jeg jobbet i flere store, offentlige organisasjoner, og i alle organisasjoner jeg har jobbet, har kulturen i den enkelte organisasjon hatt stor betydning for trivsel, resultater, arbeidsmiljø og mye mer. Alle som jobber i offentlig sektor har et forhold til endring og omstilling, og de fleste har meninger om dette. Jeg har brukt kvalitativ metode for å se på hvordan en større omstillingsprosess som ADM2020 kan ha påvirket organisasjonskulturen ved UiT, en av Nord-Norges største offentlige arbeidsplass. Jeg har intervjuet 7 av mine kolleger som er ansatt i samme avdeling som meg selv i sentraladministrasjonen ved UiT, og alle mine respondenter har vært med på omstillingsprosessen ADM2020. For å besvare min problemstilling har jeg sett på teorier rundt organisasjonskultur, endringsprosesser, ledelse og New Public Management. Mine funn bekrefter at det er vanskelig å peke på årsakssammenhenger når det kommer til organisasjonskultur, og at det alltid vil være flere faktorer som påvirker organisasjonskultur og omstillingsprosesser. Viktige nøkkelord i denne oppgaven er: Organisasjonskultur, verdier, paradokser i kulturen, identitet, endring og omstilling, motstand, motivasjon, endringsledelse og New Public Management.