Endovaskulær versus åpen behandling av pasienter med AAA ved UNN i perioden 2002 – 2020. Er de to behandlingsmodalitetene likeverdige? - Snekkevik, Sindre Kloster (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunn: Abdominalt aortaaneurisme (AAA) er en utvidelse på hovedpulsåren i bukregionen til en diameter på minst 30 mm eller diameterøkning på 50%. Prevalensen er på 2,5% hos menn og under 0,8% hos kvinner. Insidensen øker med alder. Rumpert AAA er det livstruende tilstand. AAA kan behandles med åpen (OR) eller endovaskulær kirurgi (EVAR). Formålet med denne studien er å undersøke total mortalitet, 30-dagersmortalitet og 5- årsmortalitet hos pasienter med intakte AAA behandlet med EVAR versus OR ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Pasientpopulasjonen inndeles i 3 tidsperioder for å undersøke endringer i behandlingsvalg og mortalitet over tid. Material og metode: Dette er en retrospektiv kohortestudie av pasienter med intakte AAA behandlet ved UNN i perioden 2002-2020. Data er innsamlet fra elektronisk journal med oppfølgingstid frem til april 2021. Pasientpopulasjonen er inndelt i perioder fra 2002-2007 (1), 2008-2014 (2) og 2015-2020 (3). Resultater: 1043 pasienter ble inkludert, hvorav 572 EVAR og 471 OR. Periodevis økte andel EVAR, fra 95/325 pasienter i periode 1, 157/405 i periode 2 og 229/313 i periode 3. EVAR-pasientene var eldre og mer komorbide, disse forskjellene økte gjennom tidsperiodene. Justert for alder og komorbiditet var hazard ratio (HR) for total mortalitet 1,302 (1,050 – 1,615) (for EVAR versus OR). HR for 30-dagersmortaliteten var 0,222 (0,071-0,700). HR for 5-årsmortalitet var 1,847 (1,210-2,818). Ved sammenligning av perioder var HR i periode 2 1,306 (1,042-1,635) (sammenlignet med periode 1) og i periode 3 1,590 (1,150-2,199). Det var ikke signifikant forskjell i 30-dagersmortalitet i periode 2 og 3 versus periode 1. HR for 5- årsmortalitet i periode 2 var 2,687 (1,714-4,212) (sammenlignet med periode 1) og i periode 3 3,132 (1,599-6,133). Konklusjon: UNN benyttet en økende andel EVAR i behandling av intakte AAA. EVAR hadde lavere 30-dagersmortalitet, men høyere 5-års- og total mortalitet enn OR. Inndelt i tidsperioder var 30-dagersmortaliteten stabil, imens total og ...