Bakteriemi forårsaket av ekstendert spektrum betalaktamase-produserende Escherichia coli og Klebsiella pneumoniae – antibiotikabehandling og kliniske utfall 2010-2020 - Andreassen, Alexandra D. (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunn: Karbapenemer er nå det foretrukne valget i behandling av ESBL-bakteriemi, men utbredt bruk kan potensielt lede til økende resistens. Det er av interesse å undersøke bruken av karbapenemer og alternative antibiotika i behandling av ESBL-bakteriemi under norske resistensforhold, og hvorvidt infeksjonsfokus spiller inn for valget. Vi ville også undersøke varighet av sykehusopphold og mortalitet ved ESBL-bakteriemi i en norsk pasientpopulasjon. Material og metode: Dette er en casestudie av pasienter som var innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge og Finnmarkssykehuset i perioden 2010-2020. Pasienter ble inkludert i studien hvis de hadde oppvekst av ESBL-produserende E. coli eller K. pneumoniae i blodkultur, var over 18 år og ble vurdert av en lege i sykehus. 215 episoder ble identifisert, hvorav 203 ble inkludert i studien. Resultater: 48,9% av episoder, hvor ikke karbapenemer var tilgjengelig, ble behandlet med karbapenemer. Ikke-urinveisfokus (OR = 4,0, p = 0,002) var forbundet med bruk av karbapenemer. Median varighet av sykehusopphold var 10 dager. 30-dagers mortalitet var 12,5%. Økt alder (OR = 1,1, p = 0,001) og behov for vasopressor (OR = 3,7, p = 0,02) var forbundet med økt mortalitet. Konklusjon: Karbapenemer blir i stor grad brukt i behandling av ESBL-bakteriemi, selv om isolatene er sensitive for ikke-karbapenemer. Karbapenemsparende alternativer ble i større grad benyttet ved urinveisfokus. 30-dagers mortalitet var lavere enn det som har vært rapportert tidligere.