Antimicrobial resistance and bacterial diversity in Arctic environments - Glad, Trine (2011)
Papers number 1, 3 and 4 of the thesis are not available in Munin: 1. Brusetti, L., T. Glad, S. Borin, P. Myren, A. Rizzi, P. J. Johnsen, P. Carter, D. Daffonchio and K. M. Nielsen:'Low prevalence of blaTEM genes in Arctic environments and agricultural soil and rhizosphere', Microbial Ecology in Health and Disease (2008), 20: 27-36. (Publisher's restriction) Available at http://dx.doi.org/10.1080/08910600701838244 3. Glad T., V. F. Kristiansen, K. M. Nielsen, L. Brusetti, A.-D. Wright and M. A. Sundset:'Ecological characterisation of the colonic microbiota in Arctic and sub-Arctic seals', Microbial Ecology (2010), 60: 320-30. (Publisher's restrictions). Available at http://dx.doi.org/10.1007/s00248-010-9690-x 4. Glad, T., P. Barboza, A. Kohn, R. I. Mackie, A.-D. Wright, L. Brusetti, S. D. Mathiesen and M. A. Sundset:'Effect of usnic acid, a natural antibiotic in lichens, on rumen microbial ecology and resistance in reindeer' (manuscript) Ampicillin er et antibiotikum som har vært brukt i flere tiår, og det er mange bakterier på sykehus og andre helseinstitusjoner som har utviklet resistens mot dette legemiddelet. Bakteriene blir resistente ved selv å utvikle eller ta opp resistensgener. Vi vet lite om bakteriene utenfor sykehusmiljøene har resistensgener mot ampicillin. Kunnskap om resistensgener i miljø hvor det er lite menneskelig påvirkning kan si oss noe om hvorvidt antibiotikaresistens oppstår i disse miljøene og så spres til klinikken eller motsatt. Glad ville videre finne ut hvilke typer bakterier som finnes i tarmsystemet til arktiske dyr. Hun har også studert samspillet mellom bakterier i reinens vom og det naturlige antibiotikumet usninsyre som finnes i laven reinen spiser. For å undersøke forekomsten av ampicillinresistens ble det tatt avføringsprøver fra isbjørn på Svalbard og fra sel i Vestisen. I tillegg ble forekomsten av resistensgener i jord og sedimenter på Svalbard og i Troms undersøkt. Glad var mest interessert i et spesielt gen, blaTEM-genet, som gjør bakteriene i stand til å ødelegge ...