Forekomst og karakteristika ved hjerneslagimitatorer og ressursbruk ved mistanke om akutt hjerneslag ved UNN Tromsø - Hauan, Amalie (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Bakgrunn: Studier angir at 30-40% av pasientene som legges inn med spørsmål om akutt hjerneslag viser seg å være slagimitatorer. Disse kan presentere seg med samme symptombilde som ved et hjerneslag, men er av ikke-vaskulær årsak. Likheten i symptomer gjør diagnostikken utfordrende. Et økt fokus på å få slagpasienter raskt til sykehus har gjort at terskelen for innleggelse av pasienter med slagsymptomer er blitt betydelig lavere. Dette fører igjen til økt ressursbruk og unødig trombolysebehandling av pasienter som viser seg å ikke ha et hjerneslag. Målet med denne oppgaven er å kartlegge forekomst og karakteristika ved hjerneslagimitatorer og ressursbruk ved mistanke om akutt hjerneslag ved UNN Tromsø. Materiale og metode: Dette er en retrospektiv kvalitetssikringsstudie med gjennomgang av prospektivt registrerte data. Studiepopulasjonen består av pasienter som i 2019 ble lagt inn ved UNN Tromsø med spørsmål om akutt hjerneslag. Hjerneslagpasienter og slagimitatorer er sammenlignet med hverandre med tanke på demografiske og kliniske faktorer, transportmiddel som er brukt, ulike tidsvariabler og hvilken behandling som er gitt. Forskjellene er undersøkt ved hjelp av kji-kvadrat test, t-test og Mann Whitney U-test. Resultater: 63,12% av innleggelsene med spørsmål om akutt hjerneslag ved UNN Tromsø i 2019 viser seg å være hjerneslagimitatorer. Disse pasientene har en median alder som er 7 år yngre enn slagpasientene og de har færre kjente risikofaktorer for hjerneslag ved innkomst (p=<0,001). Flere av pasientene med hjerneslag har FAST-symptomer sammenlignet med slagimitatorene (70,8% vs. 51,3%). Flere pasienter med hjerneslag fraktes inn til sykehus med bilambulanse og luftambulanse, mens flere pasienter med slagimitatorer fraktes inn med annen transport (p=<0,05). Flere pasienter med hjerneslag tas også imot med slagalarm, behandles i slagenhet og får trombolysebehandling (p=<0,001). Konklusjon: Vår studie viste at ca. 60% av pasientene viser seg å være hjerneslagimitatorer. Dette er noe høyere enn hva ...