Grad av dokumentasjon på skrøpelighet hos intensivpasienter > 65 år - et kvalitetssikringsprosjekt ved lntensivavdelingen, Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø. - Rognes, Sander Fosmo (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Sammendrag Bakgrunn Klassifisering av eldre pasienter etter skrøpelighetsgrad har fått økende fokus i intensivmedisinen. Skrøpelige pasienter har økt mortalitet, lengre hospitalisering og redusert livskvalitet. På intensivavdelinger brukes Clinical Frailty Scale (CFS) som screeningverktøy for å vurdere skrøpelighet. CFS blir stadig hyppigere brukt ved retrospektiv innhenting av informasjon fra pasientjournalen. Hensikten med dette prosjektet er å kartlegge intensivpasienter innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Tromsø om følgende: 1) I hvilken grad CFS rapporteres til Norsk intensiv- og pandemiregister (NiPaR) og hvordan informasjonen er innhentet. 2) Om funksjonsnivå er godt nok beskrevet i innkomstnotat til at skrøpelighet gjennom CFS kan graderes like presist som ved pårørendeintervju. Materiale og metode 1) Inkluderte deltakere var pasienter ≥ 65 år i perioden jan 2021 – mai 2022. Pasientene ble identifisert gjennom et lokalt intensivregister. Opplysninger som alder, ventilasjonsstøtte, liggetid og CFS skår ble registrert. 2) CFS ble beskrevet på to forskjellige måter for utvalgte pasienter, gjennom samtale med pårørende («sann CFS») og gjennom journalnotat («estimert CFS»). Et avidentifisert forskningsregister ble brukt til å innhente «sann CFS» skår på intensivpasienter > 65 år. Åtte anestesileger har fra et spørreskjema med opplysninger om funksjonsnivå fra innkomstnotatet til de samme intensivpasientene retrospektivt «estimert CFS» for hver av pasientene. Resultater 1) Totalt ble 211 intensivpasienter inkludert. 47 pasienter (22,3%) manglet CFS skår. For pasientene med CFS skår var tallet hovedsakelig estimert fra journalnotat retrospektivt. 2) Totalt ble 122 CFS skårer estimert basert på «sann CFS» mellom 1-9 fra 18 utvalgte pasienter. Wilcoxon signed rank test viste en signifikant forskjell mellom «estimert CFS» og «sann CFS» for CFS 1, 2, 7 og 9. Fortolkning 1) Ca 4 av 5 intensivpasienter fra NIPaR hadde tilstrekkelig dokumentasjon om funksjonsnivå til å gradere CFS, hovedsakelig ...