Endringer i klinisk praksis som en konsekvens av covid-19-pandemien - Johansen, Hanne Koht (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Denne studien er basert på en undersøkelse av endringene som oppsto under koronapandemien, med tittelen «Endringer i klinisk praksis som en konsekvens av covid-19-pandemien». Studien handler om hvordan fysioterapeuter og legers arbeidshverdag ble forandret, hvilke tiltak som ble innført og hvordan det påvirket dem. Hvordan de opplevde disse endringene, og hvordan de klarte å følge opp sine pasienter. Det overordnet målet med denne studien var å undersøke hvordan leger og fysioterapeuter utførte pasientkonsultasjoner, og hvordan de opprettholdt pasientkontakt da Norge stengte ned på grunn av covid-19-pandemien i Norge. Studien er utført med kvalitativ metode og semi-strukturerte intervjuer med til sammen 10 deltakere, derav 6 leger og 4 fysioterapeuter. Det er en fin måte å undersøke noe man vet lite om fra før. Deltakerne jobbet i forskjellige kommuner i Nord-Norge. Hovedfunn i studien er at alle intervjuede leger og fysioterapeuter benyttet seg av e-konsultasjoner da Norge stengte ned grunnet pandemien. De aller fleste syntes dette var en god løsning fordi det var både tidsbesparende og effektivt. Deltakerne syntes hovedutfordringen var at de mistet en stor del av det kliniske bildet ved e-konsultasjoner, og fysioterapeutene mente det å miste fysisk behandling rammet pasientene hardt med tanke på post-operativ oppfølging.