Hvordan opplever gravide pasienter å bli undersøkt med robotassistert ultralyd? - En undersøkelse av gravides erfaringer ved robotassistert ultralyd i Finnmark - Pulk, Anne Berit (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunn: Telemedisin øker tilgjengeligheten på helsetjenester i rurale områder. Robotultralyd er et telemedisinsk tilbud ved Finnmarkssykehuset som gjør ultralydundersøkelse mulig til tross for at pasient og gynekolog befinner seg på to forskjellige plasser. Formålet med denne oppgaven var å undersøke hvilke erfaringer de gravide pasientene har med robotultralyd-tilbudet ved Finnmarkssykehuset. Metode: Undersøkelsen er kvalitativ-kvantitativ. Gravide pasienter som var satt opp til konsultasjon med robotultralyd ble invitert til å delta. Datainnsamling har foregått ved bruk av spørreskjemaer og individuelle intervjuer. Resultatene er presentert som deskriptiv statistikk og casestudies. Resultat: Medianverdi for reisetid med bil til Hammerfest sykehus én vei er 2-3 timer. De gravide ønsker å slippe lang reisevei. 88% av deltakerne var helhetlig fornøyde med undersøkelsen og 94% hadde takket ja til en ny undersøkelse med robotultralyd. Pasientene opplever metoden som trygg og det er minimalt med teknologiske utfordringer. Digital kommunikasjon oppleves som tilfredsstillende for pasientene, dog høyere terskel for å stille spørsmål. Konklusjon: Robotultralyd eliminerer lang reisevei for pasientene. Et stort flertall av pasientene har positive erfaringer med metoden og hadde takket ja til en ny undersøkelse i framtiden. Nøkkelord: robotultralyd, telemedisin, teleultralyd, rural, pasientperspektiv