Effektivisering av Pasientreiser UNN - Paulsen, Vegard Ramfjord; Olaussen, Ivar Lager (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Denne studien skal undersøke flere faktorer som har betydning for effektiviteten til Pasientreiser UNN. Det vil gjøres analyser innen henvisningskvalitet, for å belyse hvilke faktorer spesialisthelsetjenesten mener er mest fremtredende i «unødvendige innsendte pasienter». Dette var en nettbasert spørreundersøkelse som ble sendt ut til respondenter tilknyttet UNN sine tre sykehus: Tromsø, Harstad og Narvik. Denne undersøkelsen ble analysert ved hjelp av programvarepakken SPSS versjon 27 (IBM, Corp 2020) Lignende studier er tidligere blitt gjennomført nasjonalt, men regionale undersøkelser har ikke blitt gjennomført før. På bakgrunn av lange reiseveier for pasienter og hyppig bruk av rekvisisjon vil det kunne være nyttig å få en oversikt hvordan den oppfattede henvisningskvaliteten blant fastlegene er i Nord-Norge. Vi har i tillegg sett på de interne prosessene i Pasientreiser UNN og kartlagt verdikjeden for en reise, basert på intervju med nøkkelpersoner i driften. Fra verdikjeden ønsker vi å avdekke ulike former for sløsing i de ulike stegene og hvilke virkninger det får for resten av driften. Til slutt vil vi komme med forslag til ulike tiltak for å forbedre driften og redusere kostnader. Studien belyser at faktorer som skjønn og kommunikasjon er fremtredende fra begge undersøkelsene, og vanskeliggjør konkretisering av arbeidsoppgaver. Men samtidig håper vi å bidra til å illustrere passende tiltak for effektivisering og kartlegge hvordan spesialisthelsetjenesten oppfatter henvisningskvalitet.