Kartlegging av mutasjoner i ikke-småcellet lungekreft ved UNN Tromsø - Førde, Dagny (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
I Norge er lungekreft nest hyppigste kreftsykdom for begge kjønn, og kreftformen som tar flest liv. 85% av lungekrefttilfellene er NSCLC. I behandlingen av NSCLC inngår kirurgi, kjemoterapi, stråling, immunterapi og i økende grad bruk av målrettet behandling mot mutasjoner i kreftcellene. I denne oppgaven har vi samlet inn mutasjonsdata i genene EGFR, KRAS, NRAS, BRAF og ALK fra NSCLC pasienter behandlet ved UNN Tromsø. Hovedformålet med oppgaven var å kartlegge og beskrive mutasjoner hos NSCLC pasienter, og videre bidra i en nasjonal kartlegging som diskuterer omfanget av pasienter som kan ha nytte av nylig utviklede målrettede behandlinger for spesifikke mutasjoner i KRAS-genet. Over halvparten av pasientene hadde mutasjon i et av genene (51%) undersøkt. Kun to pasienter hadde komutasjon. 8.1% av pasientene hadde aktiv mutasjon i EGFR, 1% hadde rearrangering i ALK-genet og 3.4% med BRAF-mutasjon. Hele 37,8% av pasientene hadde KRAS-mutasjon, og 1.7% med NRAS-mutasjon. Vi fant signifikant forskjell mellom positiv røykeanamnese og KRAS-mutasjon (p=0.002), og motsatt ved negativ røykeanamnese og EGFR-mutasjon (p=0.000). 30% av pasientene med KRAS-mutasjon hadde subtypen G12C-mutasjon. Denne er av særlig interesse da behandlingsformer for KRAS G12C er under utvikling og har vist lovende respons i kliniske studier. Denne oppgaven viser at det finnes et stort pasientgrunnlag i Nord-Norge som kan ha nytte av den nye terapien som utvikles.