En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning

I dag opplever vi en ny optimisme i oppdrettsnæringen og en økende satsning på torsk. Satsningen har som formål å fremme innovasjon og skal virke som et tilskudd til det tradisjonelle fiskeriet. Med en kontinuerlig tilgang på råstoff vil vi få en økt mengde restråstoff med stort potensial for anvend...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Samuelsen, Malin Sesilie A.
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2023
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/33659
_version_ 1829308536328290304
author Samuelsen, Malin Sesilie A.
author_facet Samuelsen, Malin Sesilie A.
author_sort Samuelsen, Malin Sesilie A.
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description I dag opplever vi en ny optimisme i oppdrettsnæringen og en økende satsning på torsk. Satsningen har som formål å fremme innovasjon og skal virke som et tilskudd til det tradisjonelle fiskeriet. Med en kontinuerlig tilgang på råstoff vil vi få en økt mengde restråstoff med stort potensial for anvendelse, kanskje særlig for torskeleveren og tran-produkter. For å være i stand til å utnytte oppdrettstorskens fulle potensiale er det viktig å med oppdatert kunnskap på fiskens sammensetning og fettprofil. Hensikten med denne oppgaven var å sammenligne tran fra oppdrettet og vill torsk (Gadus morhua) med følgende problemstilling: hvordan ser fettprofilen i tran fra oppdrettstorsk ut sammenlignet med vill torsk i forhold til fettsyresammensetning og kvalitetsparametere? Sammenligningene ble gjort ved å undersøke rå torskelever fra to oppdrettsproduksjoner, lever av vill skrei, råtran produsert av Vesterålen Marine Olje samt industrielt oppdrettsfôr for torsk. Lever fra oppdrettstorsk hadde et høyere fettinnhold (ca. 70 g fett per 100 gram lever), oljeutbytte (ca. 66 %) og en stor lever sammenlignet med vill torskefisk. Både lever og råtran fra vill torsk hadde større andel av de n-3 langkjedede n-3 flerumettede fettsyrene EPA og DHA, samt et lavt n-6/n-3 sammenlignet med oppdrettstorsk. Råtran av oppdrettstorsk viste å ha en høy andel fettsyrer karakteristisk for vegetabilske oljer, særlig C18:1 n-9, men også en høy andel av de ønskede n-3 LC-PUFA. Resultatene bekrefter at man finner igjen fettsyresammensetningen i fiskens næringskilder i fiskens fettrike vev. Fett ekstrahert fra undersøkt skreilever hadde et forhøyet innhold av frie fettsyrer og viste seg som et godt eksempel på at marine lipider er særlig sårbare for kvalitetsforringelser grunnet sine lange hydrokarbonkjeder og mange dobbeltbindinger. Ved sammenligning av produksjonsmetoder viste torskelever seg å være lite påvirket når eksponert for varme og/eller syre. Ved fremtidig forskning vil det være aktuelt å se nærmere på valg av ekstraksjonsmetode da dette ...
format Master Thesis
genre Gadus morhua
Vesterålen
Skrei
genre_facet Gadus morhua
Vesterålen
Skrei
geographic Lever
Vesterålen

geographic_facet Lever
Vesterålen

id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/33659
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
long_lat ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506)
ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754)
ENVELOPE(14.934,14.934,68.589,68.589)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/33659
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Copyright 2023 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
publishDate 2023
publisher UiT The Arctic University of Norway
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/33659 2025-04-13T14:19:11+00:00 En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning Samuelsen, Malin Sesilie A. 2023-05-30 https://hdl.handle.net/10037/33659 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/33659 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2023 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2023 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:57Z I dag opplever vi en ny optimisme i oppdrettsnæringen og en økende satsning på torsk. Satsningen har som formål å fremme innovasjon og skal virke som et tilskudd til det tradisjonelle fiskeriet. Med en kontinuerlig tilgang på råstoff vil vi få en økt mengde restråstoff med stort potensial for anvendelse, kanskje særlig for torskeleveren og tran-produkter. For å være i stand til å utnytte oppdrettstorskens fulle potensiale er det viktig å med oppdatert kunnskap på fiskens sammensetning og fettprofil. Hensikten med denne oppgaven var å sammenligne tran fra oppdrettet og vill torsk (Gadus morhua) med følgende problemstilling: hvordan ser fettprofilen i tran fra oppdrettstorsk ut sammenlignet med vill torsk i forhold til fettsyresammensetning og kvalitetsparametere? Sammenligningene ble gjort ved å undersøke rå torskelever fra to oppdrettsproduksjoner, lever av vill skrei, råtran produsert av Vesterålen Marine Olje samt industrielt oppdrettsfôr for torsk. Lever fra oppdrettstorsk hadde et høyere fettinnhold (ca. 70 g fett per 100 gram lever), oljeutbytte (ca. 66 %) og en stor lever sammenlignet med vill torskefisk. Både lever og råtran fra vill torsk hadde større andel av de n-3 langkjedede n-3 flerumettede fettsyrene EPA og DHA, samt et lavt n-6/n-3 sammenlignet med oppdrettstorsk. Råtran av oppdrettstorsk viste å ha en høy andel fettsyrer karakteristisk for vegetabilske oljer, særlig C18:1 n-9, men også en høy andel av de ønskede n-3 LC-PUFA. Resultatene bekrefter at man finner igjen fettsyresammensetningen i fiskens næringskilder i fiskens fettrike vev. Fett ekstrahert fra undersøkt skreilever hadde et forhøyet innhold av frie fettsyrer og viste seg som et godt eksempel på at marine lipider er særlig sårbare for kvalitetsforringelser grunnet sine lange hydrokarbonkjeder og mange dobbeltbindinger. Ved sammenligning av produksjonsmetoder viste torskelever seg å være lite påvirket når eksponert for varme og/eller syre. Ved fremtidig forskning vil det være aktuelt å se nærmere på valg av ekstraksjonsmetode da dette ... Master Thesis Gadus morhua Vesterålen Skrei University of Tromsø: Munin Open Research Archive Lever ENVELOPE(-63.608,-63.608,-65.506,-65.506) Vesterålen ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754) Rå ENVELOPE(14.934,14.934,68.589,68.589)
spellingShingle VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929
FSK-3960
Samuelsen, Malin Sesilie A.
En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning
title En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning
title_full En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning
title_fullStr En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning
title_full_unstemmed En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning
title_short En sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (Gadus morhua) - Med fokus på fett og fettsyresammensetning
title_sort en sammenligning av tran fra oppdrettet- og vill torsk (gadus morhua) - med fokus på fett og fettsyresammensetning
topic VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929
FSK-3960
topic_facet VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929
FSK-3960
url https://hdl.handle.net/10037/33659