Ekstern validering av HOPE score i en nordnorsk kohort med aksidentell hypotermi og hjertestans - Aspen, Markus (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunn og formål: Til dags dato har beslutningen om å initiere oppvarming ved bruk av ekstrakorporeale metoder hos pasienter med hjertestans grunnet aksidentell hypotermi vært basert på s-K+ nivå ved innleggelse. Ved UNN Tromsø er alle pasienter som er kaldere enn 32°C og har en s-K+ under 12 mmol/l kandidater for oppvarming. I 2017 ble studien «The HOPE score» publisert. Formålet med studien var å bygge en modell basert på ulike kovariater som kunne estimere overlevelse av hypoterme pasienter med hjertestans etter oppvarming. Studien har vist seg overlegen mot dagens triagering basert på s-K+ alene. Formålet med denne studien er å eksternt validere HOPE score med den nordnorske kohorten. I tillegg til dette ønsket jeg å evaluere utviklingen av hypotermibehandlingen ved UNN Tromsø, samt kartlegge eventuelt andre prognostiske eller signifikante variabler for vår kohort. Metode: Alle pasienter oppvarmet ved hjelp av ekstrakorporeale metoder grunnet aksidentell hypotermi med sirkulasjonsstans ved UNN Tromsø i perioden 1985-2021 ble inkludert. Totalt 57 pasienter oppfylte kriteriene og ble med i studien. De seks variablene som predikerer overlevelse i henhold til HOPE score ble samlet inn for hver pasient: alder, kjønn, mekanisme for hypotermi, kjernetemperatur, s-K+ nivå og HLR-tid. I tillegg samlet jeg inn annen relevant informasjon fra sykehusdatabasen tilknyttet hver enkelt pasient. Det primære utfallet var overlevelse ved utskrivelse fra sykehus. Resultater: Totalt 12 pasienter av de 57 inkluderte overlevde. Dette resulterte i en gjennomsnittlig overlevelse på 21 % (95 % CI: 11-34 %), som var nært den estimerte overlevelsen ved bruk av HOPE score på 24 %. Det korresponderende arealet under kurven (AUC) ved ROC analyse var 0,79 (95 % CI: 0,636 – 0,934) sammenlignet med 0,70 basert på s-K+ alene, og kan tyde på god diskriminering av modellen. Den negative prediktive verdien ved HOPE score cut-off på < 0,10 var utmerket (96 %). Konklusjon: Denne studien er den andre eksterne valideringen av HOPE score og ...