Er bjørkerustsopp årsak til sesongallergi om høsten? - Mathisen, Thea Gjøra (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunn: Denne oppgaven utgår fra Tromsø bjørkerustallergistudie (Tro-BRA) som er en pilotstudie som søker å finne forklaring på hvorfor noen pasienter har sesongallergi om høsten. Dette er en problemstilling det hittil ikke har vært noen forklaring på. I denne oppgaven skal jeg sammenligne egenregistreringen av pasientenes symptomer med data for spredning av sporer fra bjørkerustsopp. I tillegg skal jeg se på resultatene av prikktestene som ble gjennomført på 5 pasienter og 2 kontroller. Materiale og metode: Studien er en case-control-studie hvor deltakerne registrerte daglige symptomer i 72 dager. Sporespredning av bjørkerustsopps ble registrert i pollenfeller som brukes i nasjonal pollenvarsling. Bjørkerustsopp ble samlet fra infisert bjørkeløv og sendt til Luxembourg Institute of Health (LIH) for utvikling av ekstrakter til prikktestene. Resultater: Studien inkluderte 48 deltakere. Pearsons korrelasjonskoeffisient for total symptomscore og sporespredning hos alle deltakerne var 0,297 (p=0,022). Gresspollensesongen overlapper med starten på bjørkerustsesongen og assosiasjonen ble sterkere når vi ekskluderte deltakere med gresspollenallergi (korrelasjonskoeffisient=0,4091, p=0,0013). Alle pasienter som ble testet (n=5) hadde positivt utslag på prikktest med minst ett av ekstraktene, mens ingen av kontrollene (n=2) fikk utslag. Konklusjon: Studien viser samvariasjon mellom allergisymptomer og spredning av bjørkerustsopp. Sett i sammenheng med resultatene av prikktestene styrker dette hypotesen om at bjørkerustsopp kan være årsak til allergi. Det er nødvendig med en studie med flere deltakere som testes med flere standardiserte allergitester for å bekrefte disse funnene.