Hvilken rolle spiller en observasjonspost på et sykehus? En studie av innleggelser på observasjonsposten ved Nordlandssykehuset Bodø 2016-2021 - Skog, Håkon Rydland (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Sammendrag Tittel: Hvilken rolle spiller en observasjonspost på et sykehus? En studie av innleggelser på observasjonsposten ved Nordlandssykehuset Bodø 2016-2021 Formål: Denne oppgaven har som formål å kartlegge pasientpopulasjonen som har blitt behandlet på observasjonsposten gjennom virksomhetsregistrering gjort i DIPS Arena. Oppgaven har også som formål å kartlegge DRG-produksjonen til observasjonsposten, og sammenlikne den med medisinsk-, kirurgisk- og ortopedisk avdeling på NLSH Bodø. Metode: Virksomhetsdata har blitt gjennomgått og behandlet i statistikkprogrammet SPSS (Statistics Package for the social sciences), og framstilt i oppgaven. Variablene alder, kjønn, hoveddiagnose, oppholdstid, samt innskrivning fra og utskrivelse til ble brukt for å beskrive pasientpopulasjonen. Litteratursøk ble gjort i PubMed. Resultat: I perioden 2016-2021 utredet og behandlet observasjonsposten NLSH Bodø 12502 pasienter, som blant annet inkluderte hver fjerde pasient som ble innlagt fra akuttmottaket. De fleste pasientene var menn, og gjennomsnittsalder var 55,9 år. Kvinnelige pasienter hadde noe lengre oppholdstid enn menn. 91,9% av alle pasienter på observasjonsposten ble utskrevet innen en 48-timers-periode fra innskrivning, og tre av fire pasienter ble utskrevet til egen bopel etter opphold. Observasjonsposten behandlet en vid rekke ulike diagnoser, og 7160 pasienter ble utskrevet med en av de 10 vanligste diagnosene. De vanligste var «Brystsmerter», «Atrieflimmer og atrieflutter» og «Infeksjon». Pasientene på observasjonsposten hadde kortest oppholdstid sammenliknet med andre avdelinger, og avdelingen hadde en høy produksjon av tjenester gjennomført på kort tid. Konklusjon: Observasjonsposten produserte 8,87% av medisinske, 4,29% av kirurgiske og 1,37% av ortopediske DRG-poeng av pasienter i døgnopphold. Dette gjenspeiler også produksjonen mellom de ulike avdelingene. DRG-vekting av pasientene gjort i 2016-2021 taler for økende kompleksitet- og ressurskrevende pasientopphold på observasjonsposten i den aktuelle ...