CT-veiledet lungebiopsi ved radiologisk avdeling UNN: Komplikasjonsfrekvens og risikofaktorer for komplikasjoner. En retrospektiv kvalitetsstudie. - Wik, Ingvild Cappelen; Bjørklund, Ask Walthinsen (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Objektiv: Dette er en retrospektiv kvalitetsstudie med formål å undersøke komplikasjonsfrekvens og risikofaktorer for komplikasjoner ved CT-veiledet lungebiopsi utført ved UNN Tromsø. Vi har også undersøkt diagnostisk treffsikkerhet ved prosedyren. Materiale og metode: Alle pasienter som hadde fått utført CT-veiledet lungebiopsi ved radiologisk avdeling, UNN Tromsø i løpet av perioden 17/11/2020 - 12/08/2021 ble identifisert via avdelingens PACS. ICW og AWB utførte søket, med søkeordene «CT biopsi lunge», «CT lab 7» og «CT lab 8». Ekskludert ble pasienter som fikk utført biopsi av andre thorax-nære strukturer / tumores og / eller der det ble benyttet ultralyd i tillegg til CT- veiledning. Informasjon vedrørende pasientenes alder, kjønn og underliggende sykdommer / medikasjon av betydning for en lungebiopsi, indikasjoner for lungebiopsien, lokalisasjon og størrelse av tumor, biopsi-tekniske forhold, samt komplikasjonsrate, type og behandling ble hentet fra RIS, PACS eller DIPS ved UNN. Kvalitetsstudien ble vurdert ikke fremleggingspliktig av REK-Nord (søknadsid 212651). Data ble registrert og analysert i SPSS ver.27. Resultater: 102 pasienter (57 kvinner) mellom 23 og 83 år, gjennomsnitt 69,3 år (SD 9,9 år) ble inkludert i studien. Ved histologisk prøve ga 95/102 (93,1%) biopsier sikker diagnose. Det oppsto 35 komplikasjoner hvorav ni behandlingstrengende, hos totalt 27 pasienter (26,5%). Den vanligste komplikasjonen var parenkymblødning >4 cm hos 14 pasienter (13,7%); av disse var alle selvbegrensende bortsett fra hos én pasient som fikk behandling med traneksamsyre. Pneumothorax oppsto hos ti pasienter (9,8%); av disse fikk seks pasienter behandling med pigtail-kateter og / eller thoraxdren (60,0% av alle pneumothorax-tilfellene; 5,9% av alle pasientene). Komplikasjonene medførte forlenget hospitalisering hos 9 / 27 (33,3%) pasienter (median 2 dager, spredning 1-7 dager). Lesjoner lokalisert i venstre lunge (p<0,001), økt avstand fra pleura til tumor (p=0,002), histologisk diagnose (p=0,015), lavere grad ...