Institusjonalisering i norsk idrett - Jørmeland, Ole (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
I denne studien undersøkes det om to norske fotballklubber i Eliteserien kan forstås som institusjoner i sine respektive lokalsamfunn. Videre vil det undersøkes om det forekommer variasjon i graden av institusjonalisering klubben imellom, og hva som eventuelt kan forklare denne variasjonen. Oppgavens problemstilling er formulert som følger; Fotballklubber beskrives ofte som institusjoner i sine lokalsamfunn, som organisasjoner som tilskrives mening, følelser og identitet. I denne oppgaven ønsker jeg å sammenligne to norske fotballklubber med en lang historie og som lenge har hevdet seg i eliteserien, Tromsø idrettslag (TIL) og stavangerlaget Viking. Kan de to klubbene forstås som institusjoner i sine lokalsamfunn og er det variasjon i graden av institusjonalisering mellom dem, og hva kan eventuelt forklare variasjonen? For å besvare oppgavens problemstilling er det blitt anvendt et analytisk rammeverk. Dette baserer seg på Philip Selznick´s tanker og ideer om institusjonalisering. Studien er gjennomført ved et komparativt design. Datamaterialet består av intervjuer av ulike personer tett knyttet til klubben, samt en rekke artikler fra byenes lokalaviser. Avslutningsvis er også klubbenes jubileumsbøker tatt i bruk. Funnene i oppgaven kan tyde på at begge klubber kan forstås som institusjoner i deres lokalsamfunn.