Frigjøringsjubileet i Narvik 1995 -En studie av Frigjøringskomiteens rolle - Røraas, Simen (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Avhandlingen tar for seg Frigjøringskomitéens rolle og arbeid i planleggingen og gjennomføringen av frigjøringsjubileet i 1994/95. Fra annonseringen av komitéen i 1991, følger oppgaven komiteens arbeid med jubileet kronologisk frem til gjennomføringen av jubileet i 1995. Oppgaven har en strukturell tilnærming, som deler inn oppgaven i intensjon, produksjon og resepsjon. Oppgaven viser hvordan Frigjøringskomiteen jobbet for å gi en bred og verdig markering av krigstiden, spesielt for dem som deltok i krigshandlingene. Et helt sentralt element i Frigjøringskomiteens arbeid med markeringen ble etter hvert opprettelse av et nytt monument, kalt Frihetsmonumentet, i Narvik til minne om frigjøringen. Avhandlingen analyserer og diskuterer symbolikken som Frigjøringskomiteen ønsket å få fram gjennom det nye monumentet, og hvordan dette sammenfatter med det kollektive og kulturelle minnet om krigen i Norge. Dette blir i stor grad gjort ved å se på taler holdt av personer under gjennomføringen av markeringen. Avslutningsvis viser oppgaven hvordan Frigjøringskomiteen var med på å forme det kulturelle minnet i Narvik, med fokus på fred og frihet fra krig og forsvar.