Trondenes prestegård: Et arkeologisk puslespill - Trælnes, Ida Rabben (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Fra 1962 – 1964 ble det utført en utgravning av Trondenes prestegård. Grunnet lite erfaring og mangel på metode har dokumentasjonen fra denne utgravningen vist mye problematikk som har ført til lite forskning på gården. Tilstanden til dokumentasjonen m.m. har også ført til at materialet er delvis uprosessert. Det har tidligere blitt gjort en undersøkelser av keramikkmaterialet på Trondenes av Trude Aga Brun (1996) der de fleste lagene kunne dateres, men grunnet mangel på keramikk i de eldste lagene var de ikke mulig å dateres i den sammenhengen. Men det eldste laget i undersøkelsen hennes kunne dateres til 1200 – 1300-tallet; dette laget ligger over en av strukturene denne oppgaven tar for seg, altså «gammen». Det finnes noen diskusjoner om den eldste strukturen «årestuen», som basert på typologi ble datert til 1200 – 1300-tallet. Mangelen på sammenligningsmateriale for årestuer i Nord-Norge fra den perioden er mye av grunnlaget til denne diskusjonen. Problemstillingen er som følger: Hovedproblemstilling: Hvor gamle er de eldste strukturene på Trondenes prestegård? - Underproblemstilling 1: Hvordan vil en datert alder på disse strukturene påvirke dagens tolkning? - Underproblemstilling 2: Hvilke utfordringer gir dette materialet i utvelgelsen av strukturer og gjenstandene som skal dateres? Materialet skapte som forventet en del problemer; dette gjorde at jeg måtte gå vekk fra å få en karbondatering av materialet i «gammen». Derfor ble det gjort en typologisk datering basert på en spillebrikke. Årestuen har to faser og det ble gjort karbondateringer av begge fasene ved Nasjonallaboratoriene for datering ved NTNU. Gulv 1, som er den eldste strukturen på gårdshaugen, ble datert til mellom 993 – 1038 e.Kr. mens gulv 2 av årestuen ble datert til 1026 – 1151 e.Kr. og 901 – 1023 e.Kr. Den typologiske dateringen av «gammen» daterte den til 1100 – 1200-tallet. Diskusjonen er tredelt og tar for seg årestuen, «gammen» og materialets tilstand. Diskusjonen omkring årestuen går inn på hvordan den nye dateringen endrer ...