Mellom inkludering og indigenisering: Om utvikling av norskdidaktisk forskning om samiske tema - Sollid, Hilde; Johansen, Åse Mette (Fagbokforlaget, 2024)
Vi starter dette kapittelet med å slå fast at det per i dag ikke finnes noen norskdidaktisk klassikertekst som handler om arbeid med samiske tema i norskfaget. I mangel på en slik tekst har vi valgt å ta utgangspunkt i et samisk ordtak som – typisk for sjangeren – har vært tradert muntlig gjennom historien som en del av kulturell forvaltning av verdier og tankesett. I ordtaket settes det å finne «noe» – det være seg føde for kropp eller sjel – i sammenheng med det å være i kontinuerlig bevegelse, som «en flygende fugl». Stillstand betraktes med andre ord ikke som forenelig med det å nå ny kunnskap og innsikt.