Endringer i forskningsaktiviteten ved Universitetssykehuset Nord-Norge 2000 - 2005 - Eriksen, Bjørn Odvar; Evensen, Elin Kristin (Norsk forening for epidemiologi, 2006)
Bakgrunn: Norsk medisinsk forskning hevder seg dårlig i nordisk sammenheng. Ved UniversitetssykehusetNord-Norge (UNN) ble forskningsaktivitet og hindringer for klinisk forskning undersøktmed en spørreskjemaundersøkelse i år 2000. Denne undersøkelsen er nå gjentatt etter fem år for å se omforholdene er endret.Materiale og metode: Alle leger og psykologer ved UNN fikk i mai 2005 tilsendt det samme spørreskjemaetsom ble brukt i år 2000.Resultater: Etter purring hadde 433 (82%) av 530 spurte svart. 48% deltok i et pågående forskningsprosjekt(38% i et prosjekt som kvalifiserte til medforfatterskap, 5% i et prosjekt initiert av industrien, 5% ibegge typer prosjekter). 22% av de spurte oppgav å ha doktorgrad, 28% hadde publisert i fagfellevurderttidsskrift uten å ha doktorgrad, mens 28% ikke hadde publisert i slike tidsskrifter. Av faktorersom hindret forskning eller økt forskningsaktivitet, angav 84% mangel på tid, 52% faktorer sompotensielt kunne avhjelpes av sykehusets apparat for forskningsstøtte og 35% andre faktorer. Uttrykt iprosentandeler var det små endringer i svarene i forhold til år 2000.Fortolkning: Det har ikke skjedd noen endring i andelen ansatte engasjert i forskning ved UNN fra2000 til 2005. Fortsatt oppleves mangel på tid som den viktigste hindringen for forskning.