Hvordan har jordmødrene det egentlig på jobb? - Elvestad, Johanne Pettersen (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Oppgavens formål er å undersøke om det er signifikante ulikheter i hvordan jordmødre ved fødestuer, fødeavdelinger og kvinneklinikker har det på jobb. Problemstillingen for oppgaven er: Er det ulikheter i grad av jobbtilfredshet og motivasjon hos jordmødre ved de ulike fødeinstitusjonene under Universitetssykehuset i Nord-Norge? Og hva kan forklare eventuelle signifikante forskjeller? I arbeidet med oppgaven er det gjennomført en spørreundersøkelse blant jordmødrene som jobber under Universitetssykehuset i Nord-Norge. Spørreundersøkelsen har standardiserte spørsmål med standardiserte svaralternativer. Funn: Jordmødre ved fødestuene er i større grad mer motiverte til å gå på jobb og de er mer fornøyde med jobben sin, sammenlignet med jordmødre ved fødeavdelingene og kvinneklinikken. De samme jordmødrene opplever også i større grad arbeidsoppgaver som varierte, å få tilbakemelding på arbeidet, de er mer fornøyde med arbeidet de selv utfører, de opplever å få mer anerkjennelse fra andre på jobb, de står i større grad fritt til å gjøre jobben på den måten de selv mener er best, de opplever i større grad at de er en del av et fellesskap, de har bedre forhold til sine ledere, de får i større grad kunnskap om resultatene av arbeidet, de har større mulighet for å påvirke egen arbeidshverdag og arbeidsoppgavene stemmer i større grad overens med det de virkelig vil gjøre. Disse funnene gjelder også i større grad for jordmødre ved fødeavdelingene enn jordmødrene ved kvinneklinikken. Jordmødrene ved kvinneklinikken opplever størst grad av høyt arbeidspress sammenlignet med jordmødrene ved fødeavdelingene og fødestuene. Ved kvinneklinikken opplever de også i større grad høy grad av arbeidspress som går utover arbeidet, høy grad av at arbeidet går utover privatlivet, høy grad av prosedyrestyrt arbeidshverdag og de opplever i større grad arbeidspress som går utover tiden deres til pasientene. Disse funnene gjelder også i større grad for jordmødrene ved fødeavdelingene enn de med fødestuene. Konklusjon: Det er signifikante ...