Fosen-saken og meklingen - Ravna, Øyvind (Lov og Rett, 2023)
På nytt er vi minnet om regjeringens manglende evne til å følge opp Høyesteretts dom i Fosen-saken. Den 11. oktober markerte forsvarere av rettsstaten og samiske rettigheter at det er gått to år siden Høyesterett i storkammer kom til at vindkraftverkene på Fosen krenket samenes rett til reindrift, uten at dommen er etterlevd. Etter initiativ fra regjeringen, og i regi av riksmekleren, pågår det for tiden mekling mellom de rammede reindriftssamene og utbyggerne. Om disse ikke fører fram, og det deretter fattes et nytt konsesjonsvedtak, kan det føre til nye rettsrunder i rettssystemet. Et spørsmål som melder seg i kjølvannet av denne meklingen, er om enighet mellom partene, etter konsultasjoner og statlig initierte forhandlinger, vil gjøre inngrepet lovlig.