Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon

Source at https://www.nibio.no/ . Denne rapporten omhandler bærekraft og lokalmatproduksjon i Arktis og presenterer resultater fra en litteraturanalyse og to workshoper med ystere fra Nord-Norge. Resultatene fra workshopene viser at ysterne har et helhetlig og reflektert forhold til bærekraft. Ysten...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Gillund, Frøydis, Helgesen, Hilde, Halland, Hilde
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: NIBIO 2023
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/32169
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/32169
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/32169 2024-01-14T10:05:16+01:00 Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon Gillund, Frøydis Helgesen, Hilde Halland, Hilde 2023-12-15 https://hdl.handle.net/10037/32169 nob nob NIBIO NIBIO Rapport 154 Gillund F, Helgesen H, Halland H. Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon. NIBIO; 2023. 42 p. NIBIO Rapport(154) FRIDAID 2214634 978-82-17-03407-0 https://hdl.handle.net/10037/32169 openAccess Copyright 2023 NIBIO Research report Forskningsrapport 2023 ftunivtroemsoe 2023-12-21T00:08:08Z Source at https://www.nibio.no/ . Denne rapporten omhandler bærekraft og lokalmatproduksjon i Arktis og presenterer resultater fra en litteraturanalyse og to workshoper med ystere fra Nord-Norge. Resultatene fra workshopene viser at ysterne har et helhetlig og reflektert forhold til bærekraft. Ystenæringa i Arktis har en rekke muligheter og styrker når det gjelder å bidra til bærekraft, men det er krevende å sikre en produksjon som er økonomisk bærekraftig. For å styrke lokalmatnæringa i Arktis sine forutsetninger for å utvikle seg i en mer bærekraftig retning, anbefaler vi i rapporten ulike tiltak: (i) sikre gode økonomiske betingelser for lokalmatprodusentene, gjøre små gårdsbruk økonomisk drivverdige, samt motvirker økt sentralisering av infrastruktur, med et mål om å bidra til lokal verdiskaping, spredt bosetting og robuste lokalsamfunn (ii) ivareta produksjonsgrunnlaget og (iii) styrke kunnskap om lokalmatproduksjon og bygge nettverk blant lokalmatprodusentene. Prosjektet bør følges opp med forskning som undersøker (i) lokalmatnæringa i Arktis sin betydning for lokal verdiskapning, (ii) «beste-praksis» for ystenæringa og andre lokalmatproduksjoner for å bidra til bærekraft og (iii) lokalmatnæringa sin betydning for regional matsikkerhet, spesielt i forhold til næringas betydning for å sikre levedyktige lokalsamfunn og å opprettholde robuste landbruksmiljø. Report Arktis Arktis* Nord-Norge University of Tromsø: Munin Open Research Archive
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
description Source at https://www.nibio.no/ . Denne rapporten omhandler bærekraft og lokalmatproduksjon i Arktis og presenterer resultater fra en litteraturanalyse og to workshoper med ystere fra Nord-Norge. Resultatene fra workshopene viser at ysterne har et helhetlig og reflektert forhold til bærekraft. Ystenæringa i Arktis har en rekke muligheter og styrker når det gjelder å bidra til bærekraft, men det er krevende å sikre en produksjon som er økonomisk bærekraftig. For å styrke lokalmatnæringa i Arktis sine forutsetninger for å utvikle seg i en mer bærekraftig retning, anbefaler vi i rapporten ulike tiltak: (i) sikre gode økonomiske betingelser for lokalmatprodusentene, gjøre små gårdsbruk økonomisk drivverdige, samt motvirker økt sentralisering av infrastruktur, med et mål om å bidra til lokal verdiskaping, spredt bosetting og robuste lokalsamfunn (ii) ivareta produksjonsgrunnlaget og (iii) styrke kunnskap om lokalmatproduksjon og bygge nettverk blant lokalmatprodusentene. Prosjektet bør følges opp med forskning som undersøker (i) lokalmatnæringa i Arktis sin betydning for lokal verdiskapning, (ii) «beste-praksis» for ystenæringa og andre lokalmatproduksjoner for å bidra til bærekraft og (iii) lokalmatnæringa sin betydning for regional matsikkerhet, spesielt i forhold til næringas betydning for å sikre levedyktige lokalsamfunn og å opprettholde robuste landbruksmiljø.
format Report
author Gillund, Frøydis
Helgesen, Hilde
Halland, Hilde
spellingShingle Gillund, Frøydis
Helgesen, Hilde
Halland, Hilde
Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon
author_facet Gillund, Frøydis
Helgesen, Hilde
Halland, Hilde
author_sort Gillund, Frøydis
title Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon
title_short Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon
title_full Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon
title_fullStr Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon
title_full_unstemmed Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon
title_sort bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon
publisher NIBIO
publishDate 2023
url https://hdl.handle.net/10037/32169
genre Arktis
Arktis*
Nord-Norge
genre_facet Arktis
Arktis*
Nord-Norge
op_relation NIBIO Rapport
154
Gillund F, Helgesen H, Halland H. Bærekraft i arktisk lokalmatproduksjon. NIBIO; 2023. 42 p. NIBIO Rapport(154)
FRIDAID 2214634
978-82-17-03407-0
https://hdl.handle.net/10037/32169
op_rights openAccess
Copyright 2023 NIBIO
_version_ 1788059641184256000