Analyse av strategien til Norske Reindriftsamers Landsforbund. Arealinngrep. Norge i vekst og konsekvenser. - Balto, Anne Toril Eriksen (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Kampen om arealene i arktiske områder er stadig økende. I Norge kommer storsamfunnets interesser og behov for arealer stadig oftere i konflikt med reindriftsnæringens beitearealer, som for reindrifta er nødvendige for å kunne produsere og eksistere. Med den utbygningstakt som pågår i hele Sápmi vil 80 prosent av reindriftsnæringens kjerneområder være sterkt påvirket av utbygninger og inngrep i reinbeiteland. Dersom næringa skal kunne overleve og håndtere disse utfordringene kreves det at næringen mobiliseres og at de organiseres på en måte at de er i stand til å møte de utfordringer og trusler den står ovenfor. Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), som er reindriftas egen interesseorganisasjon, har et stort samfunnsansvar ved at de representerer den største primærnæringen i det samiske samfunnet. Dette ansvaret krever en god administrasjon som forvalter grunnlaget for det strategiske arbeidet. Jeg har tatt utgangspunkt i ett av kjerneoppgavene til NRL som er å jobbe med: Arealinngrep. Norge i vekst og konsekvenser. Deres mål i strategiområdet arealvern er: å jobbe for å sikre reindriftas arealer og påse at næringen ikke blir en tapende part i interessekonflikter. For å identifisere hvilke utfordringer NRL har hatt i strategiarbeidet, og hvordan de jobber strategisk for å nå deres mål, har jeg formulert følgende problemstilling: Hvilke utfordringer har NRL hatt i sitt strategiske arbeid for å sikre arealer for reindriftsnæringen? Hvordan kan organisasjonen styrke sitt strategiske arbeid på dette området? For å kunne belyse problemstillingen har jeg benyttet meg av dokumentstudier og kvalitative data i form av intervjuer. Blant hovedfunnene fremkommer at det er avvik mellom det teoretiske rammeverket for strategiarbeid og NRL sitt strategiarbeid. Studien viser at NRL har gjort noen tydelige strategiske valg, selv om organisasjonens situasjon ikke nødvendigvis fullt ut var avklart. De har behov for å styrke både deres organisasjon, allianser og nettverk for å få til bedre resultater, og de bør tydeliggjøre ...