Konseptløsning for klimaskjerming på Jernvassdammen - Hjallar, Ingrid Evita Antonsen (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Denne oppgaven har utforsket konseptet om å bygge en klimaskjerm rundt Jernvassdammen i Nord-Norge, med integrerte solcellepaneler som en del av skjermen. Motivasjonene bak dette konseptet er å skape en «vinn-vinn situasjon» der både dammens fysiske integritet og bærekraftige energiproduksjon blir fremmet. Oppgaven har evaluert tilstanden til Jernvassdammen og funnet at selv om betongkonstruksjonen virker å være i en sikkerhetsmessig god stand, er det visuelle aspektet en annen sak. Dammens tilstand er preget av avskalling, sprekker og kalkutslag, noe som tydelig fremkommer under befaring. Det er grunn til å anta at betongen under isen er i samme stand som den eksponerte betongen. Disse funnene støtter ideen om å etablere en klimaskjerm for å forbedre dammens tilstand og redusere fremtidige vedlikeholdsutgifter. Den foreslåtte klimaskjermen for Jernvassdammen er basert på en hybridløsning, inspirert av den eksisterende klimaskjermen av tre på Nygårdsdammen og et eksempel på bygging med BIPV (Building Integrated Photovoltaics) som kledning. Utformingen inkluderer integrerte solcellepaneler, noe som er et nytt konsept i markedet og må derfor nøye planlegges for å unngå utfordringer under eventuell installasjon. I tillegg til fysiske aspekter, har oppgaven også grovt analysert økonomiske og markedsmessige faktorer. Med dette er oppgavens hovedkonklusjon å anbefale en videre utredning av solcelleintegrasjon i klimaskjermen på Jernvassdammen. Selv om det kan ta tid å utforme dette prosjektet for endelig beslutning, kan forbedringer i teknologi, pris og erfaring med solcelleprosjekter i fremtiden gjøre prosjektet mer lønnsomt enn det er i dag. Gjennomføring av dette prosjektet kan bidra til å bane vei mot en bærekraftig og innovativ fremtid i energisektoren.