Historien om fembøring Grytir og moderniseringsprosesser i dagens Nord-Norge - Kramvig, Britt (Universitetet i Tromsø, 1993)
Hovedfagseksamen, høsten 1993. Jeg har gjennom flere år innehatt studentpolitiske verv, og hadde gjennom disse deltatt i prinsippielle debatter som fikk konsekvenser for utformingen av mitt hovedfagsprosjekt. Disse debattene handlet først og fremst om universitetetsplassering i Nord-Norge, og dets forpliktelser overfor en landsdel som i 1990-91 var rammet av fiskerikrise, krise innenfor reindrifta og etterfølgende endringer innenfor næringsstrukturen for å erstatte de tapte arbeidsplasser. Disse landsdelsproblemene medførte et skrikende behov for nye typer kapitalinvesteringer, og dette førte til etter min oppfatning, en ukritisk satsing på reiseliv. Jeg så på det som nødvendig å reise en del problemstillinger som jeg mente manglet i denne utformingen av landsdelens fremtid.