Olje, regioner, makt : en studie av spillet rundt Heidrun-saken - Zachariassen, Kirsten (Universitetet i Tromsø, 1992)
Hovedfag i offentlig politikk og administrasjon, våren 1992 På begynnelsen av 70—tallet ble Norge en av verdens oljenasjoner. Rikdommen fra oljen ville gi nasjonen nye utviklingsmuligheter. Da Nord-Norge så hvilke muligheter oljen ga for regionene i Sør-Norge ville de også ha en del av kaka hvis muligheten bød seg. Men dette som så ut til å være en gullgruve er nå blitt til mistrøstighet som roper på forklaringer. Vi har ikke fått det vi forventet og det vi var forespeilet. Og hvorfor ikke? Det skal jeg forsøke å forklare i dette arbeidet.