'Normale gutta' : identitetsetablering blant gutter i et bysamfunn - Jenssen, Toril (Universitetet i Tromsø, 1985)
Hovedfagsoppgave i samfunnsvitenskap, Institutt for samfunnsvitenskap, Universitetet i Tromsø, våren 1985 For noen år siden var Tromsø kjent som ‘pøbelbyen” i landet. Det var ungdommen som hadde slått seg vrang. De ramponerte og ødela, herjet i gatene, provoserte politiet og skremte alminnelige folk. Protesterer de mot samfunnet eller vil de inn i det, kunne man spørre seg, alternativt spørre dem selv. Kanskje de var de nærmeste til å redegjøre for hvordan byen var å vokse opp i, nå, etter alle endringer som følge av sterk vekst og rask utbygging. Tromsø var i ferd med å bli en storby, parallelt med at bygdene svant inn. Det siste var det alle rede mange som interesserte seg for ved Universitetet og blant planleggere og politikere, det hadde næringsmessige følger at landsbygda så ut til å avfolkes. Byenes vekst hadde konsekvenser av mer sosial karakter.