Lapplands Helvete. Klassekamp under Nordlysflammer - Hagen, Rune Blix (2023)
Trykt som kronikk i Klassekampen 15/9-23, og i revidert utgave med tittelen «Klassekamp under Nordlysflammer» i Nordlys 20/9, Avisa Nordland 28/9-23, Sør-Varanger Avis 4/10-23, under tittelen «Boka er en appetittvekker til storfilmen Sulis» i Arbeidsmanden 5/10-23, og under tittelen «Hvordan en brutal arbeidskonflikt i Nord-Norge formet arbeiderhistorien» i Fri Fagbevegelse 6/10-23. Det er femti år siden boka med denne tittelen kom ut, utgitt på det ærverdige Pax Forlag i 1973. Ikke minst i forbindelse med Nils Gaups storfilm «Sulis 1907» med kinopremiere i begynnelsen av oktober, har denne bokutgivelsen krav på ny aktualitet og nylesning. «Klassekamp under nordlysflammmer» med undertittelen «Nord-norske arbeidere i kamp 1889 – 1918. En dokumentarisk beretning» var skrevet av den fremste kjenner av nordnorsk arbeiderbevegelse Dag Skogheim (1928-2015) og kostet 25 kroner den gang i 1973. Flere kapitler i boka handler om arbeidernes kamp for organisasjonsrett og verdige arbeidsvilkår i Sulitjelma, ofte omtalt som «Lapplands Helvete» på begynnelsen av forrige århundre.