Reglene om tilbakeføring av råderett i internasjonal og nasjonal urfolksrett - Ravna, Øyvind; Midtkandal, Bendik (Tidsskrift for Rettsvitenskap, 2023)
Internasjonal rett innehar regler om tilbakeføring av landområder som urfolk har mistet råde-retten over, ofte omtalt som reglene om restitusjon. Det hersker imidlertid uklarhet om reglenes innhold, både internasjonalt og nasjonalt. I denne artikkelen drøftes tilbakeføringsreglenes inn-hold og rekkevidde. Det synliggjøres at reglene kan ha betydning der majoritetssamfunnets myndighetsutøvelse og dominans har bidratt til en oppfatning om bortfall av råderett for urfolket over deres landområder. Tidsforløp, formelle hjemmelsforhold og tilknytning er faktorer som må vurderes for å avgjøre om tilbakeføring kan finne sted. Etter å ha sett på reglenes betydning i internasjonal rett blir det også gjort betraktninger om deres plass i norsk rett.