Somatisk helse ved alvorlige psykiske lidelser: En kvalitativ studie av psykiatriske sykepleieres utfordring med å ivareta somatisk helse til pasienter med alvorlige psykiske lidelser i to kommuner i Finnmark - Kristiansen, Espen (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn og hensikt: Personer med alvorlige psykiske lidelser har en forventet levealder som er 15-20 år kortere enn befolkningen for øvrig, der tapte leveår i all hovedsak skyldes somatisk sykdom som kan forebygges og behandles. Det foreligger klare faglige og politiske føringer for bedre ivaretakelse av somatisk helse til personer med alvorlige psykiske lidelser. Psykiatriske sykepleiere innen psykisk helsevern jobber til daglig tett på disse pasientene der ivaretakelse av somatisk helse er en sentral arbeidsoppgave. Hensikten med studien er å få innsikt i psykiatriske sykepleieres erfaring med å ivareta somatisk helse til pasienter med alvorlige psykiske lidelser. Problemstilling: Hvilke utfordringer opplever psykiatriske sykepleiere med å ivareta den somatiske helsen til pasienter med alvorlige psykiske lidelser? Metode: En kvalitativ studie der datagrunnlaget er samlet inn ved bruk av seks semi-strukturerte forskningsintervju. Resultater og konklusjon: I arbeidet med å ivareta somatisk helse til pasienter med alvorlige psykiske lidelser ble flere utfordringer identifisert fra et sykepleieperspektiv. Analysen viste at utfordringene var knyttet til tre sentrale temaer som utgjør resultatene: 1) Sykdoms-forståelse, der det var utfordrende å ha tilstrekkelig sykdomsforståelse rundt et ofte komplekst og sammensatt sykdomsbilde, hvor også pasientens egen sykdomsinnsikt og kommunikasjon rundt somatisk helse var mangelfull. 2) Somatisk kompetanse, der deltakerne opplevde mangelfull somatisk kompetanse som utfordrende, både hos seg selv og blant annet personell. 3) Organisering av tjenestetilbudet, der adskilt somatisk og psykisk helsevern, og tverrfaglig samarbeid var sentrale utfordringer. Resultatene gir viktige implikasjoner for praksis i forhold til å vie større oppmerksomhet til arbeidet med den somatiske helsen til pasienter med alvorlige psykiske lidelser, der kunnskapsbasert praksis bør stå sentralt. Videre forskning bør fokusere på et pasient eller pårørende-perspektiv. Nøkkelord: Psykiatrisk sykepleier, ...