Äiti 'mor' finsk - Niiranen, Leena Mirjam (2022)
Poster presented at Ordfestival 2022, University of Oslo, 1-6 October 2022. Det finske ordet äiti , som betyr 'mor', er annerledes fra ord man finner i de fleste andre språk i Europa. I disse språkene brukes ord som tilsvarer det norske mamma eller mor . I tysk har man Mutter , i engelsk mother , i fransk mère, maman og i russisk mama . Hvorfor brukes det ikke et lignende ord også på finsk? Finsk er ikke i slekt med indoeuropeiske språk, men hører til en egen gruppe språk som kalles finsk-ugriske språk, og er i slekt med språk som estisk, samisk og ungarsk. Likevel er ikke dette forklaringen på hvorfor ordet äiti er så annerledes enn ordene i andre europeiske språk. Äiti er nemlig et gammelt germansk lånord i finsk.