Distinct change in zooplankton zoogeography in high-Arctic Isfjorden, Svalbard - Stürzinger, Vegard (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Klimaendringer påvirker arktis mer en andre områder i verden. Isfjorden på Svalbard utgjør et et utmerket modellsystem for å måle endringer i zooplanktonsammfunnet. IMOS tidserien ved Janne Søreide med kolleger har samlet in data i over 20 år, og konsekvent for flere stasjoner i de siste 8 årene. I denne master oppgaven ser jeg på hvordan zoogeografisk relativ abundans har endret seg de siste 12 årene og for de ytre stasjonene ISK og ISG i de siste 8 årene. Jeg fant at det er store forskjeller når det kommer til Arktiske og Atlantiske arter fra den innerste stasjonen og den ytterste stasjonen. Den atalantiske påvirkningen har endret isfjorden fra Arktisk til Atlantisk.