Utredning og behandling av annen spesifisert urininkontinens hos kvinner under 40 år ved UNN Tromsø. En retrospektiv kvalitetsstudie - Jensen, Ane (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Urininkontinens i enhver form er en relativt vanlig tilstand blant kvinner, og forekomsten er økende og tilstanden bidrar til redusert livskvalitet. I denne oppgaven fokuserer jeg på diagnosekoden N39.4 Annen spesifisert urininkontinens som inkluderer pasienter med urgeinkontinens, overaktiv blæresyndrom og blandingsinkontinens. Hovedformålet med oppgaven er å kartlegge utredning og behandling av urininkontinens hos kvinner under 40 år ved UNN Tromsø, og om UNN følger internasjonale retningslinjer. Det var også ønskelig å se på hvor vanlig tilstander som er assosiert med urininkontinens er. Datamaterialet er samlet retrospektivt fra pasientjournaler. Alle kvinnelige pasienter under 40 år med diagnosekode N39.4 Annen spesifisert urininkontinens ved UNN Tromsø i perioden desember 2018 – desember 2020 har blitt kartlagt ved journalgjennomgang i DIPS. Totalt ble 80 kvinnelige pasienter under 40 år inkludert. Gjennomsnittsalderen ved førstegangskonsultasjon var 28,7 år. Årsak til henvisning var 57,5 % urgeinkontinens, 27,5 % urgency uten lekkasje, 8,75 % blandingsinkontinens, 5 % inkontinens ved latterkrampe, og 1,25 % urinretensjon. Validerte spørreskjema ble utfylt av kun 56 %. Blant andre tilstander assosiert med urininkontinens, rapporterte 27 pasienter om residiverende UVI, 22 med avføringsproblematikk, 10 med multippel sklerose, 5 med ADHD og 5 hadde en ryggskade. Totalt fikk kun 35 pasienter konservativ behandling, 38 fikk medikamentell tilleggsbehandling, 19 fikk botoxinjeksjoner og 2 pasienter fikk sakral nevromodulering. Utredning og behandling av urininkontinens ved UNN Tromsø følger internasjonale retningslinjer som gjelder spørreskjema og behandlingsprosedyrer, men det har blitt kartlagt forbedringspotensialer. I denne studien er det ikke mulig å si noe om årsakssammenhenger, men hyppige rapporterte tilstander i denne pasientpopulasjonen kan være assosiert med urininkontinens. Videre bør det rettes mer fokus på bekkenbunnstrening, samt mer forskning på kvinnehelse. Nøkkelord: Urgeinkontinens; Overaktiv ...