Overlevelse etter pankreasreseksjoner ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN Tromsø) - Heimdal, Emilie Anne (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Bakgrunn Pankreaskirurgi er i Norge sentralisert til fem regionale sentre. Mellom 2006-2016 fikk 260 pasienter utført pankreatoduodenektomi (PD), distal halereseksjon (DPR) eller total pankreatektomi (TP) i Tromsø, det nordligste senteret i Norge. Indikasjoner for reseksjon er symptomatiske lesjoner, maligne lesjoner, eller lesjoner med malignitetspotensiale. Nasjonale og internasjonale data viser at den hyppigst forekommende maligne lesjonen som opereres er adenokarsinom med 5-årsoverlevelse rundt 22-23%. 5-årsoverlevelse er 58–63% for mucinøse cystiske neoplasmer (MCN) og 80% for intraduktalt papillært mucinøs neoplasi (IPMN). 5-årsoverlevelse er omtrent 85% for nevroendokrine tumores (NET). Nasjonale og internasjonale studier oppgir 90-dagers mortalitet for adenokarsinom rundt 7,4%, rundt 1,4% for cyster og rundt 3% for NET. Denne studien er en intern kvalitetssikringstudie for gastrokirurgisk avdeling ved UNN Tromsø, og det vil bli undersøkt om våre resultater samsvarer med nasjonale og internasjonale data. I tillegg vil det sees på flere sekundære endepunkt, blant annet cysters langtidsoverlevelse samt prognostiske faktorer for overlevelse. Metode Pasienter med alle typer adenokarsinom, cyster eller NET (n=228), samt pasienter med pankreatitt, traume, nekrose eller adenom (n=30) ble inkludert. Det ble samlet data fra pasienter som gjennomgikk alle former for pankreasreseksjon i perioden 2006-2016 ved gastrokirurgisk avdeling, UNN Tromsø. Data ble satt i deskriptive tabeller. Statistiske metoder brukt i analyse av data var Kaplan-Meier metode for fremstilling av overlevelseskurver, samt t-test dersom to grupper skulle sammenlignes. P-verdi < 0,05 ble satt som nivå for statistisk signifikans. Resultat 5-årsoverlevelse var 23% for adenokarsinom, 85% for cyster og 81% for NET. Median overlevelse var 24 måneder for adenokarsinom, 96 måneder for cyster, og 96 måneder for NET. Etter stratifisering av cyster fant vi en 5-årsoverlevelse på 100% for serøse cystiske neoplasmer, 81% for IPMN og 75% for MCN. ...