Taksonomiens betydning for nordnorsk næringsliv - en revolusjon eller evolusjon? - Angell, Louise Marie Solberg; Snekvik, Ragnhild (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
For å finansiere overgangen til klimanøytralitet innen 2050, har EU utarbeidet en handlingsplan for bærekraftig finans. Tiltakene i handlingsplanen skal bidra til å styre kapital mot bærekraftige aktiviteter, øke transparens i finansmarkedene og redusere risikoen for grønnvasking. Det mest sentrale virkemidlet for å oppnå dette er opprettelsen av taksonomien for bærekraftige økonomiske aktiviteter. Taksonomien er et klassifiseringssystem som etableres gjennom taksonomiforordningen, og trådte i kraft i norsk lov fra 01. januar 2023. I tillegg til å være et rammeverk for bærekraftige investeringer, innføres det rapporteringskrav for store noterte foretak og foretak av allmenn interesse. Loven er ventet å gi betydelige ringvirkninger for hele næringslivet. Formålet med oppgaven er å se nærmere på hvordan innføringen påvirker næringslivet i Nord-Norge, gjennom problemstillingen: «Hvordan vil innføringen av EUs taksonomi stimulere til en bærekraftig omstilling av nordnorsk næringsliv?». Problemstillingen har blitt presisert gjennom to forskningsspørsmål med en kvalitativ tilnærming mot banknæringen, samt en kvantitativ spørreundersøkelse til næringslivet. Næringslivet i utvalget avgrenser seg til å omfatte bransjene fiskeri og akvakultur og bygg og anlegg. Taksonomiens påvirkning på næringslivet har blitt undersøkt som en indirekte effekt av hvordan bankene bruker av taksonomien i sin rapportering, kredittvurdering, grønn lånefinansiering, rådgivning og krav til dokumentasjon fra bedriftene i næringslivet. Av våre funn fremgår det at taksonomien på nåværende tidspunkt ikke er tilpasset nordnorsk næringsliv. Små og mellomstore bedrifter er karakteristisk for næringslivet i nord, som ikke er underlagt rapporteringsplikter selv. Bankene kan likevel ha behov for informasjon fra næringslivet på bakgrunn av egne rapporteringsplikter. Funn viser at rapporteringspliktene i seg selv ikke har stor betydning for hvilke aktiviteter bankene finansierer, og det brukes fremdeles andre alternative til å identifisere bærekraftige ...