Nordkapp : et fyrtårn for reiselivet i Nord-Norge? - Nilsen, Eli; Barstad, Åse Lill (Universitetet i Tromsø, 2010)
Nordkapp – Europas nordligste punkt – Europas tak - et ”lands end”. Det finnes mange beskrivelser av Nordkapp som sted og like mange meninger og oppfatninger om Nordkapp som reisemål. Er Nordkapp det fyrtårn for reiselivet i Nord-Norge man skulle forvente ut fra dets historie og egenart? Vi har foretatt en kvantitativ spørreundersøkelse for få mer kunnskap om hvorfor turistene velger Nord-Norge og Nordkapp som reisemål. Vi ser på våre funn i sammenheng med den markedsføringen som føres på det nasjonale, regionale og lokale plan. For å få en helhetlig forståelse av reiselivet har vi valgt å gi en grundig presentasjon av hva reiselivet er og de markedsføringsmekanismer som råder. Vi mener turisten og reiselivet er gjensidig avhengig av hverandre. Det essensielle som gjelder for reiseliv er at turisten er en del av selve produksjonen, og det eneste turisten tar med seg hjem fra reisen er suvenirer og minnene.