Strategiarbeid blant gasellebedrifter - Christensen, Tor Petter Weien; Thorkildsen, Tommy (Universitetet i Tromsø, 2010)
En av de viktigste faktorene for å kunne være innovativ og proaktiv i det moderne næringsliv er at styret har en plan med sitt arbeid, og en klar ide om hvilken retning selskapet skal ta. Det betyr at det strategiske arbeid bør prioriteres og styrebehandles på en profesjonell måte. Innen internasjonalt forretningsliv og nyere forskning så får styret en forsterket rolle i den totale strategiske prosessen, noe som forfatterne tror mange styremedlemmer i små og mellomstore selskap i Norge ikke tar tilstrekkelig hensyn til. Avisa Dagens Næringsliv sin gasellekåring har fått stadig mer oppmerksomhet de siste årene, og mange lurer nok på hvorfor noen selskaper oppnår gasellestatus mens andre selskapet ikke oppnår en slik status. Forfatterne har en hypotese som baserer seg på at styrene i gasellebedrifter er mer aktive i deler av de strategiske prosesser enn sammenliknbare bedrifter som ikke har oppnådd gasellestatus. Forfatterne har derfor forsøkt å komme frem til hensiktsmessige variabler og målemetoder for å kunne se om det faktisk er slik at gasellebedrifter er mer aktive i strategiske prosesser enn sammenliknbare bedrifter. Svarprosenten i undersøkelsen ble for lav til å kunne konkludere, men funnene fra den statistiske analysemodellen gir retningsstøtte til å påstå at styrene i selskapene med gasellestatus i Troms og Finnmark, er mer bevisst på strategisk arbeid sammenlignet med styrene i tilsvarende selskap i samme området.