HbA1c hos barn med type 1 diabetes mellitus i Troms - Rønn, Ingrid (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Type 1 diabetes mellitus (T1D) er en kronisk sykdom som karakteriseres av høy blodglukose og andre metabolske forstyrrelser som skyldes en absolutt eller delvis mangel på produksjon av hormonet insulin. Dette er den vanligste typen diabetes hos barn. Barn og ungdom med T1D følges opp med kontroller av barnelege og diabetessykepleier flere ganger per år. HbA1c er en av de viktigste biokjemiske markørene for å diagnostisere og vurdere behandlingsresponsen av diabetes. Formålet med denne retrospektive observasjonsstudien er å se på hvilke faktorer som har størst påvirkning på HbA1c hos barn og ungdom med T1D i Troms. Totalt 92 pasienter, fulgt opp ved Barne- og ungdomsavdelingen ved UNN Tromsø, ble inkludert i studien. HbA1c hos denne gruppen var i juni 2022 på 50,2 mmol/mol. Oppgaven viser at HbA1c hos barn og ungdom med T1D i Troms ligger per 2022 ikke innenfor det nye behandlingsmålet på 48 mmol/mol, som ble endret fra 53 mmol/mol høsten 2022, men har en synkende trend ved målinger fra 2018 til 2022. Sykdomsvarighet, type sensor og pumpe og KMI var de variablene som hadde størst innvirkning på HbA1c og som viste signifikante forskjeller i HbA1c mellom gruppene.