Lønn for arbeidet? Ansattes motivasjon for arbeid i to distriktskommuner. - Hamnvik, Rigmor; Pedersen, Lillian (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Denne masteroppgaven er en kvantitativ studie om hvilke motivasjonsfaktorer som påvirker intensjonen om å slutte i arbeid hos kommunalt ansatte med minimum 3- årig UH-utdanning i 2 nordnorske distriktskommuner. Sentrale motivasjonsteorier som Herzbergs tofaktorteori og Deci&Ryans selvbestemmelsesteori danner teorigrunnlaget i oppgaven, sammen med utvalgte ledelsesteorier. I tillegg trekker vi inn aktuell forskning om demografi for distriktskommuner i Nord-Norge. Å få innsikt i forhold som påvirker motivasjon og jobbtilfredshet til ansatte er nødvendig i en tid hvor konkurransen om arbeidskraft er stor. Arbeid med rekruttering som bidrar til å skape gode fag- og arbeidsmiljø er en viktig oppgave for ledere i kommunen, og som bidrar til å beholde de som ansatte. Vi har denne problemstillingen: Hvilke motivasjonsfaktorer har betydning for intensjon om å slutte i arbeid hos kommunalt ansatte med UH-utdanning i 2 nordnorske distriktskommuner? For å svare på problemstillingen har vi gjennomført en spørreundersøkelse der vi har valgt ut motivasjonsfaktorene; fagfellesskap, autonomi, kompetanse, arbeidsvilkår, lederstøtte og utarbeidet spørsmål knyttet til disse. Flere offentlige rapporter og undersøkelser viser at distriktskommuner har spennende arbeidsoppgaver hvor de har behov for ansatte med kompetanse. Løsningene for å rekruttere og beholde ansatte er sammensatt, hvor alle våre utvalgte variabler er viktige. Våre funn viser at alle motivasjonsfaktorene har betydning for ansattes intensjon om å slutte i arbeid i to distriktskommuner. I noen grad for hele gruppen ansatte, og i noen grad for ulike sektorer, type stilling, utdanningslengde og alder. Det er vesentlig for ansatte å få bruke og utvikle sin fagkompetanse, samt å ha autonomi innen rammer for å ivareta oppgavene. Arbeidsbetingelsene er viktige, ikke minst lønn for tilleggsutdanning og ansvar, samt fleksible arbeidsordninger som balanserer tilpasset arbeid med frihet til fritid og sosiale forhold.