Guidekompetanse i naturbasert reiseliv på Svalbard – kompetansekrav sett i lys av den enkelte turs egenskaper - Brunvoll, Ronny (UiT The Arctic University of Norway, 2023)
Oppgaven søker å belyse hvilke relevante kompetansekrav som kan eller bør stilles til de som skal guide gjester i norsk natur, og med Svalbard som empirisk utgangspunkt. Det vil særskilt bli vurdert hvorvidt det kan eller bør stilles differensierte krav, ut fra nærmere angitte karakteristika ved turene, som lengde/omfang, terreng, vanskelighetsgrad og risikobilde. I litteraturen benyttet i oppgaven er en slik differensiering av kompetansekrav i liten grad belyst; det fokuseres gjerne på lengre turer, typisk mer kompliserte, og ofte med høyere grad av risiko. Dette kan tyde på et hull i kunnskapen som vanskeliggjør diskusjoner rundt hvilke kompetanser en guide innen naturbasert reiseliv bør ha. I studien benyttes guidede turer ut fra Longyearbyen for å belyse problematikken, understøttet av intervjuer med guider.