«Så om det er det her som har påvirket psyken min eller ikke…»: En kvalitativ studie om sammenhengen mellom hjerteinfarkt og PTSD - Rogogjerd, Mari; Røberg Bråten, Karoline (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Bakgrunnen for denne studien er forskning som tilsier at en stor andel pasienter som overlever et hjerteinfarkt sliter med psykiske helseplager i tiden etter, samt evidens som antyder at de psykiske vanskene hos denne pasientgruppen kan være relatert til PTSD. Formålet med denne kvalitative studien var å eksplorere de psykiske reaksjonene et utvalg av disse pasientene har hatt etter hjerteinfarktet, med særlig fokus på traumereaksjoner. Utvalget består av 13 personer som oppfyller følgende to hovedkriterier: 1) å ha opplevd hjerteinfarkt og 2) i ettertid vist minst moderate symptomer på PTSD. Datamaterialet ble basert på semistrukturerte intervjuer fra en oppfølgingsstudie i regi av prosjektet The head and heart connection ved Universitetet i Tromsø (UiT). Studiens hovedfunn foreslår at en totalbelastning av traumatiske livshendelser gjennom deltakernes liv kan ha medført en sårbarhet for utvikling av PTSD. Et annet viktig funn var tilstedeværelsen av ulike forhold som kan forsterke og opprettholde de negative konsekvensene av PTSD. Blant disse fant vi retraumatisering, komorbide tilstander og lav grad av emosjonell åpenhet hos både deltaker selv og deres familie. Et tredje funn var en gjennomgående beskrivelse av manglende oppfølging og informasjon fra helsevesenet blant deltakerne, som kan ha medført økt psykisk belastning. Samlet sett kan disse funnene belyse årsaken til de psykiske reaksjonene etter hjerteinfarkt. Resultatene fra studien er konsistente med PTSD og multiple traumer hos deltakerne. Litteraturstudier bekrefter at fortellinger om høy livsbelastning gir forhøyet sårbarhet for å utvikle PTSD-symptomer. Denne studien bidrar med funn til den voksende kunnskapsbasen om sammenhengen mellom myokardinfarkt og psykiske lidelser, deriblant PTSD. Den belyser viktigheten av å inkludere screening og behandling av psykiske lidelser som en del av oppfølgingen etter hjerteinfarkt.