Mutasjonstesting ved ikke-småcellet lungekreft - Brustugun, Odd Terje; Helland, Åslaug; Fjellbirkeland, Lars; Kleinberg, Lilach; Ariansen, Sarah Louise; Jebsen, Peter Wilhelm; Scott, Helge; Dønnem, Tom; Bremnes, Roy M.; Berg, Thomas; Grønberg, Bjørn Henning; Dai, Hong Yan; et al. (Tidsskrift for Den norske legeforening, 2012)
Bakgrunn. Epidermal vekstfaktorreseptor (EGFR) tyrosinkinasehemmere (EGFR-TKI) er en relativt ny klasse legemidler til behandling av ikke-småcellet lungekreft. Den nasjonale faggruppen for lungekreft, Norsk Lunge Cancer Gruppe, anbefaler at pasienter med ikke-småcellet lungekreft testes for mutasjoner i EGFRgenet. Vi rapporterer her erfaringene som er gjort etter at slik testing ble innført i Norge i 2010. Materiale og metode. Opplysninger om hvor mange som er testet, kjønnsfordeling, histopatologiske data og analyseresultater er samlet inn fra de molekylærpatologiske laboratorier ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo for perioden mai 2010 til mai 2011. Resultater. 1 058 pasienter med lungekreft ble testet for mutasjoner i EGFRgenet i denne perioden, hvilket svarer til ca. halvdelen av alle som fikk diagnosen ikke-småcellet lungekreft. Mutasjon ble påvist hos 123 pasienter (11,6 %). Det var en høyere andel mutasjonspositive kvinner enn menn (17,6 % mot 6,3 %, p < 0,001), og lavere andel ved plateepitelkarsinom enn ved andre histopatologiske undertyper (3,0 % mot 12,9 %, p = 0,001). Av 80 cytologiske prøver var ni (11,3 %) positive. Fortolkning. På bakgrunn av den relativt høye mutasjonsfrekvensen og et ikke ubetydelig antall positive i plateepitelkarsinomgruppen, anbefaler vi videreføring av mutasjonstesting av alle pasienter med ikke-småcellet lungekreft.