Batteri Dietl: Betydningen av det tyske forsvaret av Vestfjorden, konsekvensene for fangene og sivilsamfunnet - Nyheim, Lasse (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Problemstillingen for denne oppgaven er som følger: Hva var Batterie Dietls betydning i det tyske invasjonsforsvaret, og hvordan ble det bygget og finansiert? Hvilke konsekvenser fikk utbyggingen for de sovjetiske krigsfangene og sivilsamfunnet i Steigen? Denne oppgaven presenterer militærstrategiske og tekniske detaljer om det tyske invasjonsforsvaret i Vestfjorden. Dette gjøres for å kunne forstå helheten til Batterie Dietls dimensjoner og hvordan dette påvirket sivilsamfunnet i Steigen. Oppgaven forklarer hvilken militærbetydning Batterie Dietl og invasjonsforsvaret i Vestfjorden hadde for okkupasjonsmakten og hvilke konsekvenser dette fikk for sivilsamfunnet i Steigen og de sovjetiske krigsfangene som ble plassert på Engeløya. Denne oppgaven gir innsikt i kampsystemet til det tyske invasjonsforsvaret av Vestfjorden og hvilken rolle Batterie Dietl spilte i dette forsvaret. Dietl-batteriet var en del av et landsdelsdekkende system, det vil si et system som virker på operasjonelt nivå. Dietl-batteriet kunne i motsetning til de taktiske batteriene legge ild i hele Vestfjorden og bruke egne og andre batteriers målestasjoner/kommandoplasser samt lyskastere og lyskanoner i området. Byggingen av invasjonsforsvaret i Vestfjorden var et omfattende prosjekt. Store betongstrukturer og annen militær infrastruktur sammen med et stort antall tyske soldater påvirket Steigen på flere områder. Noen av disse områdende var helse, økonomi, infrastruktur og yrkesutøvelse. Batterie Dietl var et kystfort med moderne skipskanoner og utgjorde sammen med andre mindre kanonbatteri en trussel til enhver fiende som ønsket å ta seg inn i Vestfjorden.