Kriminalitet i Finnmark 1620-1624 - Mikkelsen, Ann Guro (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Oppgaven handler om Kriminalitet i Finnmark i perioden 1620-1624. Oppgaven er en undersøkelse av kriminalsaker med bakgrunn av sosial status, kjønn, alder, sivilstatus, bosted og etnisitet. Undersøkelsen er basert på nærlesing av ting referatene. Hovedkilden som denne undersøkelsen da bygger på er “Tingbok for Finnmark 1620-1633” som er redigert av Hilde Sandvik og Harald Winge, og utgitt av Norsk lokalhistorisk institutt, oslo 1987. Her har jeg gått igjennom alle sakene som ble skrevet ned av sorenskriveren fra 1620 og til 1624. Sakene følger tingreisene og tingene som ble utført disse årene. Totalt foregikk det hele 138 saker gjennom disse årene. Tingreisene startet i Vardø i øst, og gikk hele veien til Loppa i vest. Tingstedene på denne reisen var som følger: Vardø, Kiberg, Vadsø, Makkaur, Omgang, Skjøtningberg, Sværholt, Kjelvik, Stappan, Hjelmsøy, Gåsnes, Mefjord, Hammerfest, Sørvær, Hasvåg og til slutt Loppa. Referatene gir en oversikt over hvem som var på tinget. På tinget skulle det alltid være en fogd, eller underfogd dersom fogden ikke kunne delta selv, og sorenskriver som rettsreferent. Kvantitative så vel som kvalitative undersøkelser viser hvor mange saker det var totalt, hvor disse sakene fant sted, hvilke type forbrytelser det var snakk om, og hva den eventuelle dommen ble. Det er laget et skjema basert på hvert enkelt sak i tingboken. Den kvantitative delen av undersøkelsen baserer seg på statistiske utregninger. Det er satt opp en rekke grafer for å belyse de sentrale forskningsspørsmål som kommer fram undersøkelsen. Denne analysen viser frekvensen av kriminalsaker for hvert år i perioden; kjønn, type forbrytelse og sted. Totalt 19 grafer er satt opp for å vise frekvensene. Undersøkelsen vil også vise de forskjellige formene for dommer. Dommene er kategorisert som følgende: til ild og bål, til galge og reip, halshugging, kakstryking, brennemerking, bot, betale og holde termin, utbetale lønn etter avtale, beslag i gods, avgjørelse arveoppgjør, forlik, frifinnelse, frifinnelse med heftelse, sak ...