Arbeiderpartiet og Alta-saken Arbeiderpartiets fremstillinger av konflikten mellom 1979 - 2019 - Lepperød, Jenny (UiT Norges arktiske universitet, 2023)
Oppgaven fokusere på tre perioder i arbeidet med å belyse Arbeiderpartiets fremstillinger av Alta-saken. Første perioden tar for seg arbeiderpressens fremstillinger av Alta-saken mellom 1979 og frem til 1982. Periodens start tar utgangspunkt i kommune- og fylkestingsvalget i 1979. Videre ser perioden nærmere på statsminister Odvar Nordlis midlertidige stans av anleggsarbeidet 1979, energimeldingen i 1980 og høyesterettsdommen i 1982. Den andre perioden ser nærmere på fremstillingen fra 1985 - 1997. Odvar Nordlis memoar fra 1985 er utgangspunktet for denne periodens start. Memoaren gir et grunnlag for å se nærmere på Nordlis tilnærming til saken bare noen få år i etterkant av beslutningen om å gå gjennom med utbyggingen. Arbeiderpartiets landsmøte og åpningen av Sametinget i 1989 er også viktige hendelser fra denne perioden som kan gi et innblikk i partiets tilnærming til saken i ettertid av konflikten. Gro Harlem Brundtlands radio- og avisintervju fra 1990 vil også vise en tydelige endring i tilnærmingen til Alta-saken. perioden avsluttes med året 1997 da Brundtlands memoar Mitt liv ble publisert. Memoaren gir igjen et nytt innblikk i Brundtlands tilnærminger til saken. Start og sluttperiode for dette kapittelet er altså valgt ut ifra memoarenes utgivelses år. I tillegg er det flere viktige hendelser innenfor utviklingen av samepolitikken som tar sted i denne perioden, disse vil belyses ved hjelp av aviser. Oppgavens siste periode retter fokuset på perioden 2010 – 2019. Perioden vil belyse Arbeiderpartiets tilnærminger til både energiprognoser, nye utbyggingssaker og fremstillingen av Alta-saken fra 2010 - 2019. Perioden starter i 2010 på det grunnlaget av at man her igjen ser en ny vending i energiprognosene. Ulike energiprognoser vil fungere som en pekepinn på Arbeiderpartiets grunnlag for handtering av kraftutvinning. Arbeiderpartiets fremstillinger av Alta-saken kan dermed ses i sammenheng til de ulike energiprognosene. I tillegg er det rundt 2010 og 2012 debatten rundt monstermastene i Finnmark tar form i ...