Hvordan kan deltakelse i aktiviteter på fritiden bidra til hverdagsintegrering av unge flyktninger? - Benjaminsen, Marte (UiT The Arctic University of Norway, 2023)
Bakgrunnen for valg av tema i min undersøkelse henger både sammen med min arbeidserfaring som veileder i NAV i forbindelse med oppfølging av mennesker som har flyktningbakgrunn og mitt engasjement for integrering. I tillegg har HelseIntro prosjektet ved UiT Norges Arktiske Universitet bidratt til inspirasjon for valg av temaet. Det overordnede temaet for denne oppgaven er begrepet hverdagsintegrering. Målet mitt med denne oppgaven har vært å undersøke og få innsikt i unge flyktningers opplevelser av å delta i en aktivitet på fritiden som en del av hverdagsintegreringen, betydningen av det og hva som er viktig for dem i den forbindelse. Målet med undersøkelsen har også vært å se nærmere på og skape en forståelse av hverdagsintegrering og hvordan deltakelse i aktiviteter på fritiden kan bidra til det. Mitt forskningsspørsmål er: Hvordan kan deltakelse i aktiviteter på fritiden bidra til hverdagsintegrering av unge flyktninger? For undersøkelsen har jeg valgt kvalitativ metode, med semistrukturerte intervjuer av tre innvandrerungdommer med flyktningbakgrunn. Intervjuene har jeg gjennomført i samarbeid med en medstudent. I undersøkelsen min har jeg også benyttet empiri fra regjeringen Solbergs integreringsstrategier. Denne oppgaven bygger forskningsmetodisk på en hermeneutisk og en fenomenologisk tilnærming. Gjennom teoriene sosial kapital, systemteori, samfunnsarbeid, sosiale problemer og marginalisering analyseres data. Deltakelse i hverdagsaktiviteter har betydning for informantene og det kommer frem gjennom deres fortelling om deltakelse i lavterskelaktiviteter.