Effekter av økt temperatur og et framtidig krillfiske på fangstutbytte i Barentshavet - en økosystemmodellering i Ecopath med Ecosim. - Mortensen, Silje (UiT The Arctic University of Norway, 2023)
I løpet av de siste 49 årene har Arktisk blitt varmet opp tre ganger raskere enn gjennomsnittet for verden som helhet. Økende havtemperaturer har en innvirkning på marine økosystemer ved å påvirke primærproduksjon og rekruttering av fisk. I Barentshavets økosystem spiller krill en viktig rolle som et viktig byttedyr for flere økologiske og økonomiske viktige fiskearter. Med stigende temperatur forventes krill og andre arter i Barentshavet å øke i biomasse. Ved bruk av en økosystemmodell (Ecopath med Ecosim) ble det simulert effekter av ulike klimascenarier og fiskedødelighet uten krillfiske. Resultatene viste at fiskedødelighet og temperatur var avgjørende faktorer for endringer i biomasse hos ulike arter i Barentshavet, og disse faktorene varierte avhengig av art og simulerte scenarier. For å imøtekomme det økende behovet for høsting av arter på lavere trofisk nivå ble det simulert et moderat krillfiske, som resulterte i nedgang i biomasse for alle kommersielt beskattede arter. I tillegg ble det simulert et intensivt krillfiske, likt et enbestandsfiskeri, for å undersøke konsekvensene for fangst og førstehåndsverdi sammenlignet med et moderat krillfiske. Resultatene viste at et intensivt krillfiske ville gitt alvorlige negative konsekvenser for fiskeressursene og førstehåndsverdien. Klimaendringer og fiskeriaktiviteter har betydelig innvirkning på økosystemet i Barentshavet, og det er nødvendig med en balansert tilnærming for å opprettholde en bærekraftig utnyttelse av disse ressursene.